Час кедрів у еко-центрі FluRArium!

Друзі, ми розширюємо флору нашого екологічного простору і даємо старт новій ідеї – вирощуванню кедрів.

Перша наша мета – проростити 1000 кедрів, далі висадити на території “FluRArium”, у Снідавці та по околицях. І тут ключове слово – ВИРОСТИТИ, а не купити готові саджанці. За час життєдіяльності проекту ми посадили достатню кількість дерев і набили “достатню кількість шишок”)) не все, що садили, прижилося! і проблема, на наш погляд, полягає в екстремальних умовах, не всі види виживають або ростуть повноцінно. Оскільки саджанці пророщуються в тепличному середовищі із хорошим ґрунтом, теплом, поливом, доглядом…, а коли потрапляють у гірське агресивне середовище, просто не виживають. У генетиці рослини не закладені складні кліматичні умови, такі як перепад температур, вологості, конкуренція з іншими рослинами тощо. Тому рішення пророщувати насіння в тих умовах, які є саме тут у FluRArium і поруч, тобто саме в тому місці, де далі будуть жити кедри …було засноване на наших спробах та помилках минулих років. Це довгий і складний шлях, набагато легше купити саджанець і посадити. Але ж ми не шукаємо легких шляхів і не розраховуємо на миттєвий результат))

У наших Карпатах отримала поширення сосна кедрова європейська, що росте у горах Центральної Європи: від Приморських Альп до нижньої Австрії. У Українських Карпатах знаходиться найсхідніша частина ареалу “сосни кедрової європейської”, тут відомо близько 10 її великих спільнот. Більша їх частина знаходиться в районі Горган та Чорногори. Сосна кедрова європейська є рідкісним реліктом Карпат, який панував тут в давнину. Зараз у Карпатах можна зустріти дерева віком близько 400 років.

Трохи інформації про властивості самих кедрів:
Ми не будемо поглиблюватися в метафізичні властивості, а зупинимося на фактах! У цьому дереві корисне все – від голок до кори. Кедр добре заспокоює та розслабляє нервову систему: рятує від безсоння, покращує роботу мозку, знімає втому, заспокоює при стресах. Цілющі якості кедра поширюються на нервову систему, серцево-судинну систему та дихальні органи. З хвої готують вітамінний напій, живицею лікують рани, з кедрових горіхів отримують найдорожче рослинне масло, яке, крім поживних, має й низку цілющих якостей. Кедрове масло, виготовлене особливим способом, має неперевершені лікарські та загальнозміцнюючі властивості. Таке масло здатне до омолодження людського тіла та впливу на душу людини, її емоційний план. Приготоване з ядер горіхів кедрове “пісне молоко” використовувалося для лікування туберкульозу легень, захворювань нирок, нервових розладів.
У кедрових лісах повітря, насичене смолистим ароматом, фітонцидами, фактично стерильне, воно захищає людину від будь-яких інфекційних захворювань.

Ми вирішили реалізовувати нашу ідею з пророщування горіхів європейської кедрової сосни, які були зібрані в Івано-Франківській області, адже нам потрібні ті види кедрів, у яких у генетиці максимальна приживлюваність у цих кліматичних умовах. На території еко-центру FluRArium, відповідно до вимог до вирощування хвойних, а саме рівня вологості та освітленості, було обрано кілька локацій для пророщування насіння. Кедрові, та й взагалі хвойні малюки, люблять вологі місця у тіні з кислим ґрунтом. Дві піраміди, розставлені за сторонами світла і зроблені за прототипом єгипетських, зазнали певної модернізації для підготовки ґрунту для саджанців. Із пірамід було витягнуто землю і змішано суміш, більш підходящу для хвойних рослин на основі: землі з букового лісу з домішками перегною. До цього субстрату додали торфу та соснової підстилки. Насіння пройшло етап стратифікації, протягом 3-4 місяців зберігалося в холодильнику при температурі +4 градуси у піску. Ну і, звичайно, посадку та початок пророщування насіння ми прив’язали до місячних циклів, обравши фазу зростаючого місяця. Ось так стартував наш новий проєкт з вирощування кедрів.

Діліться думками, порадами, досвідом у нашій групі – https://www.facebook.com/FluRArium/

Сергей Рукавицын