PSY-FI Festival -2017

Китайська “Книга Перемін”, безсумнівно, є однією з найважливіших книг у світовій літературі. Її походження сягає міфічної давнини, і вона користується популярністю у вчених.
“Книга перемін” – це давній текст передбачення, один з найчитаніших у всьому світі. Даний трактат надихає багато течій релігії, бізнесу, літератури та мистецтва. “Теорія зворотнього часу” Теренса Маккенни не менш відома. Основою даної теорії часового нуля є фрактальна структура (побудова за чисельними значеннями, отриманими з гексаграм І-Цзин), яка відображає час, таким чином передбачаючи майбутнє. Фестиваль експериментує з різного роду нововведеннями (змінами), які видно неозброєним оком. У минулі роки було перенасичення різних плейсів та безліч різнопланових майданчиків. Цього року “Китайська Книга перемін” серйозно вплинула на організаторів, і вони вирішили кардинально змінити підходи та концепт. Одна з головних змін – це режим роботи та активності.
Вся активність зміщена на світлий час доби. Усі діджеї, які зазвичай грають нічний саунд, грали в розпал дня, тобто опівдні.
Перший танцмайданчик (Chill) починає працювати о 6:30 ранку. Далі вмикається головний, і на манер будильника всі прокидаються під звуки Hilight Tribe або під чек різних команд, що власне дає попередній настрій, хто гратиме вдень. І під усе це початок дня пипл бадьоро митися, готують їжу та біжить на танцмайданчик. Сцени завершують свою роботу о дванадцятій – першій годині ночі. Хто йде спати, хто надягає навушники і колбаситься в повній тиші на спеціальному танцмайданчику, чутно лише тупіт ніг і періодичні крики емоцій. Видовище незабутнє, зітхання, дихання, топтання, зідхання… і все це в повній тиші. Ще одна зміна в концепцію фестивалю – введено ретельніший відбір та організацію різних плейсів, їх стало значно менше, але залишились найяскравіші. Група Ихти оформляла два майданчики, динамічні інсталяції виділені на окремих майданчиках, кемпінг відділений від руху, на території є одна музична концепція… і безліч різних змін на кожному плейсі та, відповідно, підходів до організації. По порядку: “НА ІНШОМУ БЕРЕЗІ” Як завжди, проводяться запредельні шаманські церемонії, медитації та різні практики йоги, є навіть грибні сесії (гриби легальні для зберігання та вживання в Нідерландах), залишається під питанням лише, чи потрібно приносити свої гриби чи Шаман видає їх перед початком подорожі до грибного царства . На інший берег переправа на плотах або довга хода мостами. Паромника немає, люди переправляються самі, по 20 чоловік на плоту, перетягуючи пліт на канаті вручну. Нагадує річку Стікс після смерті, тільки платити паромнику не потрібно. Поки пливеш, справді думаєш, чи помер ти, чи ще живий)) Особливі ефекти створює дощ, туман і вітер, ці спецефекти природи створюють повну ілюзію переходу на інший рівень. Але бачачи радісні обличчя та посмішки навколо, різнонаціональних людей, які весело тягнуть тебе на той берег, розумієш – ТИ ВСЕ-ТАКИ ЖИВИЙ І ЖИТТЯ ПОВНЕ СЕНСУ ТА РАДОСТІ!!

На фестивалі три стаціонарних танцмайданчики – головний, чіл і альтернативна сцена з живою музикою. Головна сцена цього разу оформлена доволі добротно. Дизайн доведений до кінця і адаптований під Нідерландські вітри та мінливий клімат. Велика маса людей відривається в години роботи головного, в основному тут. Наповнення: Hilight Tribe – (Kosmik Hoboes), Hilight Tribe special unplugged – (Kosmik Hoboes), GMS – (Future Music), Govinda – (Believe Lab) Atmos – (Iboga Records), Shpongle Dj set by Raja Ram – (Twisted Music), Tristan – (Nano) KinDzaDza – (Osom) Parasense – (Parvati Records) Gaudi – Allstars Orchestra – (Six Degrees), Raja Ram – (T.I.P. Records), Animato – (Hommega), James Monro – (Nano), Imaginarium – (Digital Om), X-Dream – (Boshke Beats), Lifeforms – (Iono), Ace Ventura – (Iboga Records), Boom Sh,ankar – (BMSS), Astrix – (Hommega Records)

Самі організатори пишуть про головну сцену так: «Це священний простір, де люди єднаються в одне ціле з музикою. Як тільки ви входите в цей простір, ви зливаєтесь з єдиною енергією в одному ритмі. Щодня артисти, діджеї виступають у ролі провідників у цій космічній подорожі. Роль шамана полягає в тому, щоб провадити учасника у внутрішній простір, пов’язати з природою і з усім космосом». Організатори запрошують справжніх шаманів з усього світу, щоб створити особливу атмосферу до фестивалю. Залишається повірити на слово, що були моління до початку та шаманські церемонії для відкриття порталу.

АЛЬТЕРНАТИВНА СЦЕНА: Напрямки Forest, Hitech, Psycore and Darkpsy на відміну від останніх років, вибір і формат цього плейсу дотримується лише цих стилів.
Організатори кажуть так: «Ми приділили багато уваги цього року тому, щоб кожен психонавт почувався як удома. Оновлена звукова система та декор плейсу допомагають максимально поринути у подорож». Наповнення: Boom Shankar – (BMSS), Abra – (Ourminds Records), Derango – (Parvati Records), Para Halu – (Psylife), D-Lerium – (3rd bit), Psymax – (3rd bit), Phibian – (Trick Music), Philoso – (Kamino), Paul B – (3rd bit), Jahbo – (Parvati Records), Oxidaksi – Amani – (Desert Trax) (Kamino Records)……

CHILL-OUT Якщо потрібно відпочити, ЧІЛ це якраз те місце, де можна заспокоїтися і прийти до тями. Посеред чілу зроблено вогнище, в центрі танцмайданчика. Декорації в стилі форест, на сцені. Гамаки, лежаки, вид на інший берег, затоку і диких качок. Качки плавають самі по собі, особливо не звертаючи уваги на тусерів, гордовито борознячи простори затоки, періодично кракаючи. Загалом, все створено для комфортного відпочинку. Наповнення: Entheogenic – (Universal Symbiosis Records), Indra – (Maia Brasil Records), Anand – (3rd bit), Kukan Dub Lagan – (Sofa Beats), Dense – (Chillgressive Tunes), Chillum Baba – (Independent), Zen Baboon – (Sofa Beats), Amani – (Desert Trax), Oleg – (S.U.N Festival), Robin Triskele – (Triskele Management), Akasha Vibes – (Techsafari Records), Master Margherita – (Blue Hour Sounds)…

НЕВІДОМИЙ ТАНЦМАЙДАНЧИК

Йди чорти куди… Схожий на дитячий майданчик у дитсадках. Дерев’яні будиночки, у які залазять пипли і щось там роблять. Музичний напрямок не вдалося зрозуміти до кінця. Експериментал, мінімал у суміші з лаунжем. Але всі радіють, верещать і безперервно усміхаються. Цей танцмайданчик також знаходить свою аудиторію.

Невідомий танцмайданчик з живою музикою. Через дощ грав не постійно, але дуже енергійно. Рок-н-рол і етно-рок, а також різними новими імпровізаційними стилями. Живі гітари, бас-гітари, ударні установки, вокал, загалом, дуже бадьорі живі виступи з веселими музикантами. Перехід між чілаутом і маркет-зоною проходить через Magic Forest. Магічний ліс, сповнений несподіваних декорацій та підсвічування. Трипують і затримуються в основному тут.

Велика концентрація людей, хто спить, хто медитує. Джоінти, чилуми – все тут. Ніхто нікому не заважає, відрив. БАЗАР Або точніше сказати, маркет-зона розташована вздовж набережної. Магазинів стало менше, але підбірка найкращих гоанських лейблів Flower of life, Simbolika, PlazmaLab і, звичайно, FluRAnet.

КІНО Є літній кінотеатр, який демонструє дивні, філософські та різнопланові психоделічні фільми. ЇЖА Цього року винесена на окрему вулицю, відділена від одягу та сувенірів, за що плюс. Різнопланова їжа від фалафелів до органічного харчування. Багато фруктів та голландських кексів на основі грибів та марихуани. ХУДОЖНІ ГАЛЕРЕЇ 650 квадратних метрів надувної конструкції із сексуальним підтекстом. Двері у формі вагіни. Конструкція унікальна – без каркасів зберігає форму за рахунок подачі повітря всередину. Ти ніби перебуваєш у надувному шарі. Пірнаєш у вагіну і потрапляєш в утробу психоделічного мистецтва. У центрі утроби галерея оригінальних робіт Іхтіандерсона. Наповнення і зміст тішить. Художники з усього світу представляють свої роботи. Організатори PSY-FI так говорять про мету своєї місії: «Ми хочемо створити простір, де можна насолоджуватися мистецтвом, культурою, музикою, духовним зростанням і природою. Місце, де є єднання один з одним. Місце, де зустрічаються і уживаються люди всіх релігійних конфесій. Простір, де ми вдосконалюємо своє духовне зростання, простір, де ми вільні від упереджень і вільні робити все, що ми хочемо. Ми приділяємо основну увагу психоделічній субкультурі, в основу якої закладається любов, єдність, мир і повага. Ми хочемо підвищити рівень усвідомленості через програми і лекції. Наше справжнє бажання полягає в тому, щоб відвідувачі інтегрували у своє повсякденне життя той досвід і розуміння, які вони набули на фестивалі».

Сергей Рукавицын